Mikä on IPL?

Lyhenne IPL tulee englanninkielisestä termistä Intense Pulsed Light, suomeksi valoimpulssi. Uuden teknologian valoimpulssilaitteella tehtävässä hoidossa valon tuottama lämpöenergia tuhoaa karvatupen, kun ihokarva on aktiivisessa kasvuvaiheessa. Kun karvatuppi on tuhottu, ei ihokarva kasva enää takaisin. Jotta jokainen karva saadaan käsiteltyä oikeassa kasvuvaiheessa, tarvitaan tumman karvan poistoon 4-8 käsittelykertaa noin 4-6 viikon välein. On hyvä tietää, että karvankasvu on hyvin yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat useat seikat. Siksi on vaikea arvioida, kuinka monella käsittelyllä saadaan aikaan pysyvät tulokset. Valoimpulssihoito ei vahingoita ihoa. Karvatupen tulehdukset ja sisäänpäin kasvaneet karvat eivät vaivaa enää, kun ihokarvat poistetaan valoimpulssilla. Toimenpide on lähes kivuton ja nopea. Paras hoitotulos saadaan, jos karva on tummaa ja iho vaaleaa. Ihan vaaleisiin karvoihin hoito ei välttämättä tehoa. Karvan on hyvä antaa kasvaa ennen käsittelyä vähintään 1-2 mm pituisiksi. Jos karva on pidempää, ennen käsittelyä karvat ajellaan lyhyemmäksi.

Hoidon jälkeen:

Hoidettu alue tulee suojata auringolta vaatetuksella tai korkealla suojakertoimella (SPF 50) 1-2 viikon ajan. Hoitoa ei tule tehdä ennen aurinkolomaa tai juuri sen jälkeen, sillä hoidon jälkeen iho on herkempi UV-säteilylle. Iho voi siis palaa herkemmin ja iholle voi aiheutua pigmenttimuutoksia. Muutaman päivän hoidon jälkeen tulee välttää saunomista ja ihon kuorimista. Ohimenevää punoitusta ja turvotusta voi esiintyä joissakin tapauksissa, mutta tunne häviää viimeistään kolmen tunnin sisällä hoitokerrasta.

Karvojen poistossa hoidettavaa aluetta ei saa vahata, sokeroida tai nyppiä hoitojen välissä. Käytä siis vain höylää, jos karva kasvaa hoitojen välissä liian pitkäksi. Jotta hoito onnistuu, tulee karvan olla noin 1-2 mm pituista.

Milloin valoimpulssihoitoa ei suositella?

  • Raskaus
  • Sydäntauti tai sydämentahdistin
  • Epilepsia
  • Syöpä
  • Haavat tai aktiivinen tulehdustila (esim. herpes, psoriaasi) hoidettavalla alueella
  • Valolle herkistävät lääkkeet (esim. kortisoni, antibiootti, Roaccutan)
  • Valolle herkistävät ihonhoitotuotteita (mm. retinolipohjaiset voiteet)
  • Hoitoa ei myöskään voi suorittaa tatuointien, täyteaineiden ja silikoni- tai metalli-implanttien päältä
  • Muu vakava tai pitkäaikainen sairaus/lääkitys, varmista hoidon soveltuvuus lääkäriltä